آموزش کامل ابزار گوگل آنالتیکس
دریافت گزارش و آنالیز آن برای بهبود اوضاع و احوال سایت، یکی کارهایی می باشد که جاری ساختن دادنش برای بهبود حالت سئوی وب سایت
وبسایت
تارنما
وب سایت
سایت
ضروری می باشد. دریافت دادهها و اطلاعات مختلف سایت به صورت دستی ممکن نیست و برای آن می بایست از یک یا تعدادی ابزار متعدد سئو استفاده کنیم. گوگل آنالتیکس یکی از بهترین و پرکاربردترین ابزارهای جانور در بهینه سازی محسوب میشود که در بعد از ظهر طراحی سایت و سئو آن را بدون نقص آموزش داده ایم.
در حالتی که پیش از این همت کردهاید از گوگل آنالتیکس استفاده نمایید و برایتان پیچیده بوده و چیزی از آن سر در نیاوردهاید، نگران نباشید. به دلیل آن که شما فقط نیستید. گوگل آنالتیکس در بالا برای همه قادر است غامض به لحاظ بیاید. البته به سادگی میتوانید با بخشهای گوناگون آن آشنا شوید و به بهترین شکل ممکن از آن به کارگیری فرمائید.
هدف از نگارش این نوشتهعلمی هم دقیقاً همین می باشد. درین نوشتهعلمی تلاش میکنیم توضیح دهیم سئو در مشهد که این ابزار کار کشته گوگل، دقیقاً چیست، چطور شغل میکند، چطور شغل با آن را استارت کنیم و این که این ابزار چه اطلاعاتی را در اختیارمان میتواند قرار دهد.
گوگل آنالتیکس چیست؟
گوگل آنالتیکس یک ابزار رایگان برای توده دادههای یک وبسایت هست. این ابزار دادههای مربوط به رفتار کاربران در تارنما را جمع میکند و به شما نمایش میدهد. کوشش شده تا در این ابزار، دادههای عده شده به طور گزارشهایی خواندنشان راحت و قابل ادراک هست، تهیه و تنظیم شوند.
جمع دادههای مربوط به بازدیدکنندگان سایت همیشه تا این حد آسان نبوده میباشد. what is seo در روزهایی ابتدایی اینترنت، افراد در صورتیکه میخواستند بفهمند که چه تعداد بازدیدکننده داشتهاند، باید لاگ سرور را تفحص میکردند و آن را میخواندند. لاگ سرور مشمول اطلاعات مختلفی بود از مجموع رفتارهایی که در سایت اتفاق افتاده. با وجود این که این اطلاعات فوق العاده گران بها بودند، اما قرائت و رسیدگی آنها فوق العاده سخت بود و شغل هر کسی خلا.
برای وارفتهتر شدن کارها، کمپانیهای مختلفی آغاز به نوشتن اپهایی کردند که این دادههای ناپخته را از سرور دریافت میکرد و به جدول و نمودار تبدیل میکرد.رایا پارس یک کمپانی به نام اورچین (Urchin) توانست چنین ابزاری بسازد که خیلی زود به شهرت رسید و توجهات زیادی را به خود جلب کرد. در سال 2005، گوگل کمپانی اورچین را خرید و استارت به ایجاد کرد ابزار گوگل آنالتیکس بر مبنای آن کرد.
روزهای ابتدایی، گوگل آنالتیکس صرفاً ابزاری بود که دادههای خام سرور را به طور تصویری نمایش میداد تا خواندن و فهمشان راحتتر باشد. به طور مثال، تعداد بازدیدهای روزانه را به نمودار و جدول تبدیل می کرد. کاری که همین امروز هم این ابزار انجامش میدهد، البته در آن زمان دیتاهایی که جمع میکرد نسبت به امروز بسیار کمتر بود.
گوگل آنالتیکس چگونه کار میکند؟
برای این که این ابزار بتواند دادههای سایت شمارا عده کند، شما باید تگ آن را در وب سایت خود قرار دهید. به محض این که تگ گوگل آنالتیکس در وبسایت شما قرار بگیرد، گوگل شروع به دادههای تارنما شما خواهد کرد. در بخشهای بعدی توضیح خواهیم بخشید که چه گونه باید تگ این ابزار را در سایت خود قرار دهید.
چرا بایستی از گوگل آنالتیکس استفاده کنیم؟
احتمالاً مهمترین دلیلی که باعث شده تا این ابزار به یکی پراستفادهترین و محبوبترین ابزارهای تحلیلی سئو گردد، مجانی بودن آن می باشد. خلال این بر خلاف آن چه که از ظاهر این ابزار بر میاید، این ابزار به هیچ وجهً غامض نیست و جدیدکارترین کاربران نیز میتوانند از آن استفاده کنند. هر تعدادی که این ابزار دارای یکسری احتسابهای پیشرفته نیز میباشد که برای فهم و شعور و فهم آنها احتمالاً به اطلاعات و تخصص بیشتری نیاز است که در بعدازظهر آموزش وردپرس به آن پرداخته گردیده است
یک دلیل دیگری که به اعتقادوباور بخش اعظمی مهمترین دلیلی می باشد که به خیال آن می بایست از آنالتیکس به کار گیری کنیم این است که این ابزار متعلق به گوگل است: بلندمرتبهترین موتور جستجوی دنیا و دقیقاً همان پلتفرمی که در seo عملکرد میکنیم تا در ورقه اول نتایجش باشیم. استفاده از این پلتفرم به ما علامت میدهد که گوگل دقیقاً چه اطلاعاتی را از سایت ما عده میکند و از این طریق قادر خواهیم بود بفهمیم که چه فاکتور یا این که ان که فاکتورهایی بیشتر در سرچ گوگل تأثیر دارند.
شروع فعالیت با آنالتیکس
همان طور که در بخشهای پیش اشاره کردیم، برای شروع کار گوگل آنالتیکس و آغاز عده داده از وبسایت، بایستی تگ آن در وبسایت شما قرار بگیرد. فرایند قرار دادن تگ در وب سایت با توجه به سیستم مدیریت محتوایی که از آن استفاده می کنید، میتواند گوناگون باشد. در این نوشتار ما آموزش خود را بر روی سیستم وردپرس ارائه میکنیم.
برای استارت فعالیت بایستی به شیت اساسی ابزار مراجعه کنید و در آن ثبت نام فرمائید.
برای ثبت نام کافی می باشد تا یک نام برای Property خود که در واقع همان سایت شماست تعیین نمائید. از جملهً می توانید نام وب سایت خود را برای آن قرار دهید. ضمناً میتوانید ناحیه وقتی خود را نیز انتخاب نمائید.
در مرحله آنگاه می بایست آدرس سایت خود را وارد فرمایید.
پس از نقطه نهایی ثبت نام در این ابزار، با تصویری که در صدر آمده مواجه می شوید. دو فیلد دراین تصویر وجود داراهستند که خوب میباشد آنها را در جایی برای خود ذخیره نمائید و نگهداری فرمایید به این دلیل که بعداً ممکن هست به آنها نیاز داشته باشید. یکیاز Measurement ID و دیگری تگ وب سایت یا همان Global Site Tag.
در صورتی به هر دلیلی فراموش کردید که در ابتدا این دو آیتم را ذخیره فرمایید، جای هیچ نگرانی وجود ندارد. از طریق منوی آنالتیکس دوباره میتوانید بدین اطلاعات دسترسی داشته باشید. کافی است تا از منوی کناری به قسمت Admin بروید. آن گاه با تصویر بالا روبهرو میشوید. در ستون وسط، مورد Tracking info را تعیین نمائید.
پس از گزینش مورد Tracking info دوباره به شیتای میروید که Tracking ID و همچنین تگ سایت شما به نمایش درمیآید. برای اتصال سایت خود به آنالتیکس به یکی از این دو احتیاج دارید.
اتصال سایت وردپرسی به گوگل آنالتیکس
برای اتصال یک وبسایت وردپرسی به گوگل آنالتیکس دو رویه وجود دارد. یکی این که از افزونه استفاده نمایید و دوم این که به صورت دستی این شغل را انجام دهید.
افزونههایی مثل Monsters Insight شغل اتصال به آنالتیکس را به صورت اتوماتیک اجرا میدهند و تنها کاری که شما بایستی اجرا بدهید این است که Tracking ID خود را (که در بخش قبلی دیدیم چطور پیدا می گردد) در مشت آن قرار دهید. میتوان اظهار کرد که نصب آنالتیکس بر روی وردپرس با استفاده از افزونه هیچ نکته خاصی ندارد و به راحتی ایفا میشود.
برای اتصال دستی وبسایت به آنالتیکس و برداشت دادهها، همان طور که در توضیحات تگ وب سایت نیز مشاهده می کنید، بایستی این کد را در بخش کلیه صفحاتی که میخواهید این ابزار دادههایش را جمع کند، قرار دهید.
در وردپرس شما درصورتیکه این کد را نصیب Header قالب خود قرار دهید، به صورت اتومات در تمامی صفحات قرار می گیرد، به دلیل آن که کلیه صفحه ها شما از یک قالب به کارگیری میکنند. پیرو به شما آموزش می دهیم که چگونه میتوانید تگ وبسایت را در قالب خود در وردپرس قرار دهید.
برای استارت این شغل کافی هست تا از منوی پیشخوان وردپرس، به بخش نمایش بروید که در واقع قسمت مربوط به ظاهر و قالب سایت میباشد. در این قسمت باید گزینه ویرایشگر پوسته را انتخاب نمایید.
بعد از این که بدین بخش رفتید، کلیه پروندههای مربوط به پوستهی فعلی مورد استفاده شما، در پیش روی شما قرار می گیرد. همهی آنانرا می توانید در منوی سمت چپ که عنوان «پروندههای پوسته» دارد، ببینید. دربین پروندههای پوسته، درپی فولدر header.php باشید. بعد از این که این فولدر را پیدا کردید، روی آن کلیک کنید تا ویرایشگر آن باز شود.
پس از باز شدن پوشه header.php میبینید که در همان نخستینِ فایل، کدهایی دربین تگهای و قرار گرفته می باشد. این جا دقیقاً همان جایی می باشد که شما بایستی کد کپی شده از آنالتیکس را قرار دهید. فرقی نمیکند که آن را در خط چندم قرار دهید. اما تلاش نمایید کد را طوری در این بخش قرار دهید که متمایز بودن آن از دیگر معلوم باشد تا درصورتیکه که خواستید آن را پاک فرمایید، مشکلی پیش نیاید.
بعد از قرار دادن این کد در این بخش و ذخیره آن، گوگل آنالتیکس شروع به توده دادههای سایت شما خواهد کرد. توجه نمایید که جمع داده بلافاصله استارت نمیشود و ممکن میباشد دربین 24 تا 48 ساعت طول بکشد که شما اولین دادههای جمع شده را در پنل آنالتیکس خود مشاهده کنید.
غرض گذاری در آنالتیکس
در آنالتیکس یک ابزار بسیار مفید برای مقصود گذاری (Goals) وجود دارد که به شما اجازه میدهد تا معیارهایی برای خود انتخاب فرمائید که میخواهید به آنان برسید. با تعریفوتمجید اهداف خود برای گوگل، این ابزار خوب می تواند به شما در رسیدن به آن ها کمک کند و دیتاها و گزارشهای مفیدتری در اختیارتان قرار میدهد.
برای رفتن به بخش اهداف یا همان Goals، کافی می باشد تا در منوی سمت چپ پنل، مورد Admin را تعیین نمایید تا با سه ستون تنظیمات بالا مواجه شوید. در ستون سمت راست می توانید مورد Goals را ملاحظه کنید. بر روی آن کلیک فرمایید.
با آمدن به نصیب Goals، قسمتی را میبینید که اهداف شما در آینده فهرست خواهد شد. در صدر طبیعتاً این لیست برایتان خالی خواهد بود. با کلیک بر روی New Goal میتوانید یک هدف جدید برای سایت خود تعریف و تمجید فرمایید.
در مرحله آجل باید تنظیمات مقصود تعریفی نو خود را وارد نمائید. در مرحله اولیه آن، گوگل از شما می پرسد که برای این غرض، از الگوهای مهیا به کار گیری میکنید یا میخواهید یک سر مشق شخصیسازی شده تعریف نمائید. عالی میباشد همان آیتم الگوی گوگل یعنی آیتم اول را گزینش نمایید.
در مرحله بعدی بایستی برای هدف تمجید شده یک نام تعیین فرمایید. همچنین میتوانید یک دسته بندی برای اهداف تمجید شده خود انجام دهید.
نصیب مهمتر، انتخاب نوع هدف یا Goal Type میباشد. در گوگل آنالتیکس به صورت کلی 5 نوع غرض وجود دارااست:
مقصد یا Destination: بدین مفهوم که شما یک برگه خاص از سایت خود را انتخاب می کنید و برای اخلاق کاربران در آن، معیارهایی انتخاب میکنید که میخواهید به آنان برسید.
مجال مجال یا Duration: این نوع غرض، زمانی که کاربر در وبسایت صرف کرده را اندازه گیری میکند. زمانی که کاربر در تارنما می گذارند، یکی از مهمترین فاکتورهای بهینه سازی است. به این دلیلکه نشان میدهد استفاده کننده چه واحد سنجش از محتوای وبسایت راضی بوده و از آن استفاده کرده.
صفحه ها / بازدید یا Pages / Session: دراین نوع هم بیشتر رفتار کاربران در ازای یک صفحه سنجیده می شود. از جملهً این که کاربر در بازدیدش از سایت، چند صفحه از آن را باز کرده.
رخداد یا Event: نوع غرض رخداد یه خرده بغرنجتر میباشد و احتیاج به آشنایی بیشتری با کدنویسی دارااست. البته به صورت کلی برای سنجیدن طریق خلق کاربران با یک المان وب سایت، مثل ویدیو یا عکس، به فعالیت میرود. از جملهً این که یک ویدئوی خاص در تارنما چند دفعه بازدید داشته یا چندین نفر آن را دانلود کردهاند.
اهداف هوشمند یا Smart Goals: گوگل بعد از مشاهده خلق و خوی کاربران وبسایت شما و تحلیل این رفتارها، می تواند چندین اهداف به صورت خودکار برای شما تعریف کند که آن را اهداف هوشمند نامیده.
گزارشهای گوگل آنالتیکس
ابزار گوگل آنالتیکس، گزارشهای آماری بیشماری به شما ارائه میکند. وقتی میگوییم بیشمار واقعاً منظورمان این میباشد که این گزارشها آنقدر زیادند که نمیتوان آنهارا شمارش کرد. دلیلش هم این می باشد که امروزه دادههای بسیار زیادی از سوی وبسایتها میتواند در اختیارمان قرار بگیرد و آنالتیکس نیز کوشش میکند تا تمام این دادهها را بررسی کند و در قالبهای متفاوت به شما ارائه کند.
اما موردنیاز نیست که از این دیتاهای زیاد وحشت زده شوید، شما در اکثر مواقع، به تعداد محدودی از این گزارشها نیاز دارید. بهدنبال، بخشهای مختلف و گزارشهایی که آنالتیکس ارائه میکند را با هم بررسی میکنیم
در منوی سمت چپ پنل آنالتیکس، در تحت بخش گزارشها یا همان Reports، 5 بخش مختلف برای گزارشدهی وجود دارد. بهدنبال به صورت تک به تک این بخشها را مطالعه میکنیم و میگوییم که هریک چه اطلاعاتی را در چنگ شما قرار میدهد.
گزارشهای Realtime
در قسمت Realtime یکسری گزارشهای کلی در باب بازدیدهای وب سایت در طول حقیقی وواقعی (اینک) به شما ارائه می گردد. در واقع این قسمت خلاصهای از 4 بخش دیگر هست، منتها برای کاربرانی که در همین لحظه در وبسایت شما میباشند. در آن میتوانید تعداد کاربران و محل جغرافیایی بازدیدکنندهها را ملاحظه کنید. همچنین میتوانید منبع این ترافیکها را نیز مشاهده کنید. منظور از منبع ترافیک، این هست که کاربران دقیقاً چه طور به وبسایت شما آمدهاند.
گزارشهای Audience
گزارشهای مخاطبان یا Audience دقیقاً همان چیزی میباشد که از اسم آن نیز برمیآید. دسته گزارشهایی هست درباره خصوصیات مخاطبان شما.
کاربران از زوایای تحت در نصیب از گزارشها مجموعهبندی میگردند و رفتارشان آیتم پژوهش قرار میگیرد.
نمودارهای سنی و جنسیتی یا Demographics: در این قسمت، اطلاعات مربوط به سن و جنسیت کاربران به شما ارائه میگردد. به عنوان مثالً در این بخش ممکن می باشد متوجه شوید که بیشتر کاربران شما زن می باشند و بیشترشان در زمان سنی 25 تا 34 قرار داراهستند.
اطلاعات جغرافیایی و زبانی (Geo): در بخش Geo میتوانید اطلاعات مربوط به مکان جغرافیایی کاربران و همچنین زبان آن ها را ببینید.
کردار یا Behavior: در این قسمت میتوانید طرز رفتار کاربران با وبسایت را مشاهده کنید. از جملهً این که چه تعداد از آنها برای اولین بار هست که به سایت میآیند و چه تعداد پیش از این نیز به سایت آمدهاند.
فناوری (Technology): درین نصیب شما متوجه میشوید که کاربران سایت شما از چه مرورگری برای آمدن به سایتتان استعمال میکنند. مثلاً بیشتر با فایرفاکس می آیند یا کروم. حتی میتوانید سرویسدهنده اینترنت آنهارا نیز مشاهده کنید. البته به حیث میرسد این سرویس خیلی برای تارنماهای ایرانی فعال نیست.
تلفن همراه (Mobile): بخش موبایل برای آرم دادن دستگاه مورد به کار گیری کاربران است. قبلاً این نصیب جزئی از بخش فناوری بود (قسمت پیشین) ولی اهمیتی که گوگل به موبایل میدهد به حدی بود که آن را به یک بخش غیروابسته تبدیل کرد. در این بخش می توانید ملاحظه کنید که کاربران با استعمال از چه پلتفرمی (دسکتاپ یا گوشی) به تارنما شما میآیند. حتی نوع دستگاهشان (نوع گوشی) را نیز میتوانید ببینید.
گزارشهای Acquisition
گزارشهای Acquisition یا اکتساب، مربوط به دادههایی است که نشان می دهد کاربران وب سایت، از چه طریقی به وبسایت شما آمدهاند. پیگیری این گزارشها می تواند برای احتساب تأثیر بازاریابیها و تبلیغات شما مناسب باشد.
به صورت کلی دراین قسمت، کانالها (Channels) و منابع (Sources) ترافیکی شما مشخص می شود.
برای این که یک استفاده کننده به وبسایت شما بیاید، 3 منش متعدد وجود دارااست:
روش مستقیم یا Direct: بهاین معنا که مخاطب آدرس تارنما شما در مرورگرش تایپ میکند و بی واسطه به وب سایت شما میآید.
موتور جستوجو (سرچ ارگانیک): استفاده کننده از طریق جستوجو در گوگل، وب سایت شمارا پیدا میکند و به سایت شما می آید.
ارجاعی یا Referral: استفاده کننده لینک تارنما شما در تارنما دیگر یا در شبکههای اجتماعی میبیند و بر روی آن کلیک میکند و به سایت شما میآید.
در قسمت کانالها، به صورت کلی به شما گفته میشود که ترافیک شما از هر سه طرز بالا، چقدر بوده هست. در قسمت منابع، اطلاعات مقداری دقیقتر و با جزئیات بیشتری میشود. بدین صورت که برای ترافیک ارجاعی، به صورت دقیق گزارش داده میشود که کاربران از کدام وب سایتها و از کدام صفحه ها، روی لینک و پیوند تارنما شما کلیک کردهاند.
درین بخش شما میفهمید که از جملهً ریپورتاژهای آگهی که در تارنماهای گوناگون منتشر کردهاید، کدامشان تأثیر بیشتری داشته. یا این که فعالیتهای شما در شبکههای اجتماعی و آدرس اینترنتی مارکتینگ چه نقشی در ابتدا بردن ترافیکتان داشته می باشد.